
- čtvrtek 14. září 2023
- Napsal GYNWEB

Těhotenství je pro tělo ženy zátěžovým obdobím v mnoha ohledech. Fyziologické změny v těle ženy kladou vysoké nároky na příjem minerálů, vitamínů a dalších živin. Nedokáže-li žena potřebný přísun těchto látek tělu zajistit, může u ní vzniknout tzv. těhotenská anemie.
Těhotenská anemie není problémem jen rozvojových zemí. Statistiky udávají, že ve vyspělých zemích je zhruba 30 – 40% těhotných žen anemických. Chudokrevnost však neznamená nebezpečí pouze pro matku, ale také pro plod, který je tak ohrožen předčasným porodem, infekcemi a sníženým přísunem kyslíku.
Proč vzniká v těhotenství chudokrevnost?
Krev je složena z plazmy (krevní tekutiny), krevních destiček a z bílých a červených krvinek. Červené krvinky, tzv. erytrocyty, jsou zodpovědné za přenos kyslíku a oxidu uhličitého v krvi a za udržení pH hodnot v těle. Hlavní součástí červených krvinek je červené krevní barvivo, hemoglobin, který se podílí na přenosu kyslíku. Hemoglobin je tvořen dvěma složkami: globin (to je bílkovina) a hem (železo).
Během těhotenství se v těle ženy snadněji zvýší objem plazmy, s červenými krvinkami (a ostatními krevními elementy) to však není snadné. Vyšší množství plazmy a pomalejší nárůst množství červených krvinek se pak odrazí na nízkých hodnotách hemoglobinu v krvi (krev je více „naředěná“, odborně se tento jev nazývá hemodiluce).
Dalším důvodem vzniku anemie je nedostatek železa, bez kterého se hemoglobin nemůže tvořit. Nároky na denní přísun železa se v těhotenství zvyšují trojnásobně, a to na 30 mg/den, což ne každá žena skladbou svého jídelníčku dokáže kompenzovat.
Za normální považujeme hodnotu hemoglobinu nad 115 g/l u žen a 130 g/l u mužů. V těhotenství jsou parametry krevního obrazu sníženy fyziologicky, proto je hranice hladiny hemoglobinu snížena na 100–110 g/l.
Gynweb doporučuje těhotenskou aplikaci MAMApp. MAMApp je nejstahovanější českou mobilní aplikací pro těhotné. Najdete zde stovku zajímavých článků, aplikace vás upozorní na těhotenská vyšetření, vysvětlí, k čemu je každé vyšetření dobré atd.
Diagnostika anemie
Nejsnadnějším způsobem, jak odhalit anemii, je vyšetření krevního obrazu, které zvládne provést každá biochemická laboratoř. Každá těhotná žena v rámci návštěv svého gynekologa taková vyšetření podstupuje, proto je dnes odhalení chudokrevnosti vcelku snadné. Těhotné ženy by si ale i tak samy měly všímat varovných příznaků anemie: bledost kůže a sliznic, únava, dušnost, bolest hlavy atd. V takových případech je vhodné se obrátit na svého lékaře, který by měl příčiny těchto obtíží odhalit.
Je však známo, že anemie často vzniká ještě před početím dítěte, a to prostým nedostatkem železa ve stravě ženy. Těhotenstvím se pak anemie jen prohloubí.
Anemie také může vzniknout až po porodu vlivem ztráty krve během něj. Lékaři proto při porodu pečlivě hlídají krevní ztráty (a to jak u porodu přirozeného, tak u císařského řezu) a v případě potřeby nasazují léčbu (transfúze, doplňování krevního objemu tekutinami atd.).
Léčba chudokrevnosti
Léčba těhotenské anémie spočívá v doplnění chybějícího železa. U těhotných se doporučuje tzv. hemové železo v dávce 150–200 mg denně, rozdělené do dvou až čtyř denních dávek. Takových preparátů dnes farmaceutické firmy nabízí hned několik. Terapie by měla být dlouhodobá a měla by trvat i poté, co se laboratorní výsledky normalizují. U těžkých anémií, kdy se hemoglobin pohybuje pod hodnotou 70 g/l, lékaři přistupují k transfúzi krve (rozhodující je zde také hodnota tzv. hematokritu – tedy procentní podíl červených krvinek v objemu krve jako takové).
Důležitost jídelníčku
Příjem železa a vitamínů v tabletách dnes volí mnoho těhotných žen. Není však dobré se spoléhat pouze na umělé doplňování potřebných látek a podceňovat jejich přirozený příjem v potravinách. Vyvážená skladba jídelníčku těhotné ženy je nesmírně důležitá.
Níže naleznete vybrané potraviny s vysokým obsahem železa.
Potravina |
železo mg/kg |
řasy | 530 |
pivní kvasnice | 176 |
sójová mouka | 120 |
sezamová semínka | 100 |
hovězí játra | 90 |
pistácie | 73 |
bílé fazole | 76 |
slunečnicová semínka | 70 |
špenát | 50 |
hrách | 50 |
boby | 48 |
pórek | 27 |
hovězí maso | 27 |
vepřové maso | 17,5 |
Další články k tématu




